Een yurt kopen

Een yurt kopen

02/12/2020 9 Door Vera Wong

Wij kopen over een paar weken een yurt. Wonen in zo’n mooie, ronde, warme tent met een houtkachel in het midden. Met prachtige geschilderde houten balken overal, en zo’n mooi rond dakraam. Dat wil je toch? Ik wel.

Maar waar moet je eigenlijk aan denken als je in een yurt wilt wonen? En een een kopen, waar doe je dat? Ik zocht het allemaal uit, en deel natuurlijk graag met jullie. Maar eerst, wat is een yurt, joert of ger eigenlijk precies?

Wat is een yurt, joert of ger eigenlijk?

Yurts zoals we die kennen in Nederland en België zijn traditionele ronde tenten uit Mongolië. Ze worden gebruikt door rondtrekkende nomaden die leven op de steppes van Centraal-Azië. De tenten bestaan uit panelen, balken, viltdoeken, een binnen- en een buitendoek, een (vaak prachtig versierde) deur en een dakraam bestaande uit een dakwiel (tonoo) en het dakdoek ( de urgh). De balken zijn vaak beschilderd, maar soms zie je ze ook onbewerkt.

Wat wij in Nederland een yurt of joert noemen, noemen ze in Mongolië een ger. In Rusland, Kazachstan en Turkije hebben ze yurts, die zijn net weer even anders dan de gers. Lees hier meer informatie over de herkomst en geschiedenis van de ger en van yurts.

Yurt in weiland met bomen en kippen - Foto van Annie Spratt via Unsplash

Waarom zou je een yurt kopen? De voordelen van wonen in een yurt

Stel je voor. Je wordt rustig, ontspannen, en op een natuurlijke manier wakker, doordat er steeds meer daglicht binnenvalt. Buiten hoor je de vogels, verder is het stil. Je staat op. In zes stappen ben je bij de voordeur en zodra je die open zwaait komt de geur van gemaaid gras en bloeiend lavendel je tegemoet. Direct de zon op je gezicht. Geluk.

 Toch? Als ik mijn dagen straks zo mag beginnen, ben ik een gelukkig mens.

Wanneer je in een yurt woont kan dit gewoon elke dag je realiteit zijn. Oke, misschien niet in de herfst wanneer het zeikt van de lucht, maar daar kom ik zo op. Nu eerst de voordelen.

De voordelen: zoveel redenen om een yurt te kopen

 • Natuurlijke materialen
  Ze bestaan voor een groot deel uit hout, wol, en katoen. Er komen haast geen niet-natuurlijke materialen aan te pas.
 • Je verwarmt de ruimte met een houtkachel
  Wie ooit een houtkachel had weet, dit is de aller-behaagelijkste vorm van verwarming. Een gloeiend gezicht en warme voeten. Heerlijk. En je houtkachel is multifunctioneel te gebruiken, terwijl jij opwarmt zet je ook direct thee, kook je soep, etc.
 • Rond = gezellig. Punt.
  Ze zijn vanwege hun ronde vorm heel gezellig en een fijne plek om in te zijn.
 • Beleving van de seizoenen
  Je beleeft de seizoenen op een andere manier omdat je er onderdeel van bent.
 • Je woont in de natuur
  Een paar stappen verwijderd van buiten, letterlijk.
 • Je wordt één met de natuur
  Je leert de planten en dieren om je heen kennen op een nieuwe manier.
 • Een natuurlijk dag- en nachtritme
  Je dag en nacht ritme wordt -veel meer dan in een stenen huis- bepaald door het natuurlijke dag en nacht ritme. Is gezond!
 • Je huis is gemakkelijk verplaatsbaar
  In één of twee dagen kan je huis ergens anders staan!
 • De prijs
  Ze zijn niet zo duur (in vergelijking met het kopen van een huis, tiny house, etc.)
 • Doe het zelf
  Zelf maken, het kan! Er zijn allerlei ‘yurt en ger – opzet filmpjes’‘ die je leren hoe het moet!
Persoon naast een yurt s'nachts, met de sterrenhemel op de achtergrond

De nadelen van het wonen in een yurt

Natuurlijk zijn er ook nadelen te benoemen. Een yurt kopen is natuurlijk niet alleen maar bloemengeur en zonneschijn.
Hier komen ze:

 • Het kan flink spoken, als ik het internet mag geloven
  Als het stormt, hagelt of onweert voelen twee lagen vilt, een laag katoen en een laag canvas waarschijnlijk als niet heel veel. Gelukkig kan zo’n geweldige Mongoolse tent echt wel tegen een stootje.
 • Ze zijn gemaakt voor de wind, maar niet echt voor de regen
  Veel aanbieders verkopen er daarom ook een extra laag bij die tegen de regen kan.
 • Omdat ze niet echt gemaakt zijn voor het natte lage landen klimaat moet je vaak stoken en goed ventileren.
  Ook in de zomer. Mocht je dus lang op vakantie willen is het slim om een oppasser in te schakelen. Even je familie en vrienden aankijken dus (zal vast geen probleem zijn, want wie wil er nou geen gratis vakantie in zo’n prachtig onderkomen?)
 • Er is weinig ruimte voor een wc en/of een douche
  Behalve als je een hele grote koopt, natuurlijk. Naar buiten dus! Een composttoilet in je yurt is gelukkig een hele goede optie. Met een buitendouche voor in de zomer, en een douchegebouwtje of douche unit voor in de winter.
 • Samenleven met anderen in één ruimte moet je wel kunnen en willen
  Onze ervaring daarmee (10 maanden gereisd in een camper met z’n drieën) is heel positief, al zijn er natuurlijk ook uitdagingen en vonden we het niet altijd even makkelijk.
 • Veel yurtbewoners hebben last van muizen
  Het is daarom bijna noodzakelijk om een kat te nemen (oke ja nee, deze hoort niet thuis onder ‘nadelen’. Katten zijn te gek.).

Waar kan je wonen in een yurt in Nederland of België?

Onze yurt komt in onze eigen tuin te staan. Zo lang we ons huis verbouwen wonen we er zelf in, daarna wordt het een gastenverblijf voor vrienden en familie. We beseffen dat we nogal bofkonten zijn dat we een yurt kopen met plek ervoor op eigen land. Lang niet iedereen is in het bezit van een stuk grond waar er een op kan staan. Daarom zocht ik uit wat er nog meer mogelijk is als het gaat om het plaatsen van een yurt.

Waar mag je een yurt neerzetten?

Sommige campings bieden jaarplaatsen of seizoensplaaten waar je een yurt op kunt zetten. Je betaalt daar natuurlijk wel voor, maar je hebt meteen de luxe van toiletgebouwen, afwasmogelijkheden, etc. Is best een fijne optie! Helaas mag je op de meeste campings niet langer dan een half jaar staan, maar er zijn campings waar je het hele jaar, op een aantal weken na, mag staan.

Boeren of mensen met veel eigen grond bieden soms wel eens een mogelijkheid aan. Zij kunnen wat extra’s verdienen en jij woont heerlijk rustig in de natuur. Wat natuurlijk helpt is dat yurts een mooie natuurlijke uitstraling hebben, waardoor je meer kans hebt op een positief antwoord dan wanneer je met bijvoorbeeld een caravan aan zou komen.

Je zou ook je netwerk in kunnen zetten. Misschien kan je bij familie, vrienden of kennissen in de tuin of op het erf terecht, al dan niet in ruil voor hulp in huis of tuin, bijvoorbeeld. Ook zijn er Ecodorpen en (natuur)woongemeenschappen die soms vrije plaatsen aanbieden. 

Yurt in Nederland - Foto door Annie Spratt via Unsplash

Tips bij het kopen van een yurt

Dit zijn mijn tips!

 • Ga logeren in een yurt
  Zo kom je er achter wat je fijn vindt en wat niet. Dat kan bijvoorbeeld bij Noorder yurts.
 • Bepaal goed hoe groot jouw yurt moet zijn
  Je hebt kleine yurts van 25m2, medium yurts van 35m2 en grote yurts van wel 47m2. Wij zijn met z’n drieën en kozen er een van 35m2.
 • Teken een floorplan en zet er alles in wat je graag in de yurt wilt hebben
  Zelf zetten we er een tweepersoonsbed, een peuterbed, een keuken, een ronde tafel en een kast in. Als jouw wensen super makkelijk passen, dan kan je misschien ook wel een kleinere yurt kiezen. Past het niet? Dan weet je dat je een grotere yurt moet nemen (of minder spullen/meubels).
 • Bepaal welke mate van isolatie je nodig denkt te hebben, of laat je goed adviseren
  In Nederland en België raden ze eigenlijk altijd een dubbele vilt laag aan. Koop je bijvoorbeeld een yurt in Portugal? Dan heb je wellicht genoeg aan één laag isolatie. Goed uitzoeken! 🙂
 • Bedenk goed wat je mooi vindt
  Je kunt kiezen voor een prachtig beschilderde yurt, maar die zijn wel vaak redelijk druk. Het hout is dan wel goed beschermd. Je kunt ook kiezen voor onbewerkt hout, wat rustiger oogt maar waardoor hij wel zijn traditionele uitstraling verliest. Bovendien moet je het hout zelf nog behandelen met olie, best een hoop werk.
 • Doe goed onderzoek naar de verkoper
  Er schijnen nogal wat oplichters actief te zijn die yurts verkopen voor een prijs die eigenlijk te goed om waar te zijn is. En die met de noorderzon vertrekken nadat ze een aanbetaling hebben ontvangen. Let dus goed op! Koop je van een van de bekende aanbieders dan zit het wel goed (zie hieronder), maar let op als je koopt via de tweedehands websites. Als een yurt aangeboden wordt voor de helft van de prijs waarvoor je hem verwacht, check dan goed zijn of haar gegevens. Er zou nog wel eens een addertje onder het gras kunnen zitten. Lees hier alles voor veilig kopen op Marktplaats.

Waar moet je aan denken bij het plaatsen van je yurt

Wij bouwen het platform voor onze yurt zelf. We hebben een cirkel vrijgemaakt van gras en struiken, hebben de grond geëgaliseerd, en gaten gegraven waar we betonnen stenen in gezet hebben. Op deze stenen komen flinke houten balken van 6,60 meter, en daarop komt een frame van houten balken. Daar bovenop komt een vloer van plaatmateriaal, en daar weer bovenop komt een tweedehands houten vloer.

De lagen worden ook nog geïsoleerd, en we timmeren de ruimte rondom het platform af. Zo kan het niet waaien onder de yurt, een super slimme tip die ik kreeg van iemand op Instagram. Nog meer handige adviezen, waar wij veel aan hadden, zijn:

 • Richt je deur naar het zuiden of het zuidoosten
  Zo krijg je het meeste licht binnen. De meeste yurts hebben geen ramen, behalve in de deur en op het dakraam na.
 • Zet je yurt niet onder een boom
  Bladeren op je dak is niet goed voor je levensduur van je yurt, en je hebt er veel meer onderhoud aan zo.
 • Zet je yurt op een plaats waar het af en toe stevig waait
  Dat lijkt gek, maar zo kan je yurt goed drogen en dat is nodig.
 • Sluit de ruimte onder het platform af tegen wind
  Dat scheelt hele koude voeten. En een hoop onrust.
 • Stormzekeringen
  Zodat je de yurt goed vast kan zetten als het stormt.
 • Zorg voor een greppel(tje) rondom je yurt
  Zo blijft het water niet staan tegen je platform aan.
 • Maak een heuveltje van grond/zand tegen je platform aan en kweek hier kruiden op
  Net als in een kruidenspiraal kun je bovenaan kruiden plaatsen die goed met weinig voeding en vocht af kunnen, en onderaan de kruiden die natte voeten fijn vinden. Zelf bedacht, leuk he 🙂
Foto yurts bergen - Foto door Grey Zhang via Unsplash

Waar kan je yurts kopen? 

Wij besloten onze yurt te kopen bij yurts.be, een bedrijf in Antwerpen. Hun yurts komen uit Mongolië. Het bedrijf wordt gerund door een Belgisch/Mongools stel dat in België woont. Ze betalen hun werknemers in Mongolië een goed salaris en gebruiken alleen hout uit beheerde bossen, wat betekent dat er ook weer nieuwe bomen aangeplant worden. Ze zijn wel een bedrijf maar hoeven expliciet geen grote winstmarge te behalen, hierdoor zijn hun yurts minder duur dan bijvoorbeeld de yurts die in Nederland gemaakt worden.

Op (goed) gevoel

De eigenaar is aardig en eindeloos bereid om al onze vragen te beantwoorden. We hebben veel contact gehad tijdens het keuze- en aankoopproces en hebben ook een keer met elkaar gezoomd (videobellen), zodat we al onze vragen konden stellen. Voor ons voelde het dus goed om bij dit bedrijf onze yurt te kopen. Zij komen binnenkort onze yurt brengen, en gaan ons leren hoe we hem op kunnen zetten.   

Andere aanbieders waarbij je een yurt kunt kopen

Reacties kunnen zoals altijd hieronder! 

Ga jij ook een yurt kopen? Of droom je ervan, en is het misschien iets dat je in de toekomst wilt doen? Laat het me weten, ik vind het leuk om andere verhalen horen! Als je iets aan dit artikel gehad hebt, dan hoor ik dat natuurlijk ook graag van je! Of heb je een opmerking, of een aanvulling? Ook dan hoor ik graag van je! Laat het me weten in de reacties hieronder!


Update: vanwege Corona werd de levering van onze yurt voor onbepaalde tijd maar in ieder geval tot ruim na de winter uitgesteld. Tot onze grote spijt hebben we daarom af moeten zien van het kopen ervan, want zo lang konden we niet zonder huis zitten. Maar ooit komt hij er hoor, onze yurt! Dat weet ik zeker 🙂