Basisschoolkeuze (-stress) | Openbare basisschool of bijzonder onderwijs?

Basisschoolkeuze (-stress) | Openbare basisschool of bijzonder onderwijs?

06/01/2021 8 Door Vera Wong

Ik droomde van een school waarbij de kinderen in de zomer op hun blote voeten les zouden krijgen in het gras. Waar onze dochter niet alleen zou leren lezen en schrijven, maar waar ze ook eindeloos zou kunnen spelen, muziek zou maken, zou leren boetseren, houtbewerken, dansen. Waarbij ze in aanraking komen met een diverse groep mensen die stuk voor stuk iets bij zouden dragen aan haar ontwikkeling.

Maar toen kochten we een huis in een bijzonder prachtige maar kleine uithoek van Nederland, waar geen bijzonder onderwijs in de buurt is. Wel openbare basisscholen en christelijke basisscholen. Maar eigenlijk hadden we haar heel graag naar een vrije school of ander bijzonder onderwijs gestuurd. Het kan, maar het is allemaal echt ver rijden.

Over thuisonderwijs hebben we ook nagedacht. Wij zouden ons waarschijnlijk kunnen beroepen op vrijstelling van de leerplicht op basis van artikel 5 sub b uit de Leerplichtwet 1969. Dit artikel houdt in dat je een vrijstelling van de leerplicht kunt krijgen wanneer er geen school in de buurt is die aansluit bij jouw levensbeschouwelijke richting. Richtingsbezwaar noemen ze dat. Maar praktisch gezien lijkt dat voor ons niet echt haalbaar. En bovendien moet je daar wel écht vrij veel zin in hebben, denk ik.

Ik was heel benieuwd naar of andere ouders ook te maken hebben gehad met een beperkt scholen aanbod, en of ze toen liever voor dichtbij kozen, of voor onderwijs naar keuze maar dan verder weg. En dus vroeg ik laatst via Instagram aan mijn volgers: Hoeveel ouders geven thuisonderwijs? En aan de ouders van kinderen die naar school gaan, kozen jullie voor een obs of bijzonder onderwijs? En waarom?

Basisschoolkeuzes van anderen

Maar liefst 698 mensen reageerden (hot topic?)! Van de mensen die reageerden op mijn Instagram oproep..

 • Laat 88% laat z’n kinderen naar school gaan, 12% geeft thuisonderwijs.
 • Van de thuisonderwijzers doet 54% dat helemaal zelf, 46% vormt een groep met andere thuisonderwijzers.
  (Dat laatste lijkt mij vooral erg fijn, mochten wij uiteindelijk thuisonderwijs weg inslaan.)
 • De ouders  kozen ongeveer evenredig voor openbaar onderwijs en bijzonder onderwijs: 51% om 49%.

Ik vroeg hen ook waarop zij hun keuze hadden gebaseerd. Op het aanbod in de regio, of op specifieke inhoudelijke wensen? Bijvoorbeeld, laat je je kind ver(der) weg naar school gaan omdat je graag Jenaplan onderwijs voor je kind wilt? Of kies je voor de school in het dorp dichtbij, zodat er vriendjes in de buurt zijn?

 • 58% koos voor de school dichtbij.
  Vanwege reistijd, het sociale aspect, en het zelf naar school kunnen fietsen of lopen wanneer de kinderen ouder zijn.
 • 48% verkoos de onderwijs wensen boven praktische aspecten.
  Zij brengen hun kinderen naar school en zorgen ervoor dat ze op een andere manier vriendjes in de buurt maken. Bijvoorbeeld door sporten, buitenschoolse opvang, etc.

Bijna half om half dus. Logisch ook, want voor allebei de opties is ongeveer net zoveel te zeggen. Het blijft een lastige keuze!

Wat mij een goed gevoel gaf

Ik ontving veel fijne adviezen en persoonlijke verhalen rondom de basisschoolkeuze. Waarvan vooral dit me een goed gevoel gaf: veel ouders die voor de keuze stonden tussen een obs dichtbij of bijzonder onderwijs ver weg, kozen voor dichtbij, ondanks hun voorkeur voor bijzonder onderwijs. En ze zijn uiteindelijk erg blij met die keuze. Hun kinderen hebben veel vriendjes in de buurt, kunnen wanneer ze ouder worden zelf op de fiets naar school en houden meer vrije tijd over (want: haast geen of weinig reistijd).

Velen van hen hadden wel oorspronkelijk de voorkeur voor bijzonder onderwijs. Maar ze zeiden stuk voor stuk dat alles wat je mist in een school, je zelf thuis aandacht aan kunt besteden. Bijvoorbeeld muziek, kunst, dans, maar ook levensbeschouwelijke dingen, bepaalde rituelen en vieringen. Eigenlijk kun je alles wat jij belangrijk vindt gewoon zelf thuis zelf doen.

Onze keuze

Ik ben echt ontzettend geholpen door de antwoorden van al die lieve mensen op Instagram die de moeite namen om hun verhaal te delen. Daarom deelde ik hier de uitkomsten van mijn mini-onderzoek, in de hoop dat dit artikel anderen ook weer kan helpen!

Wat we gaan doen, dat weten we nog steeds niet. Maar ik heb inmiddels wel het vertrouwen dat het hoe dan ook goedkomt, welke keuze we ook maken. Een goed gevoel! En wat het ook gaat worden, we weten dat we haar zelf alles kunnen leren wat belangrijk is voor ons. We zullen samen koken, boetseren, in de tuin werken, reizen en dansen, net zoals we nu eigenlijk ook altijd al deden. Dat gedeelte zit wel goed 🙂


Heb jij ook basisschoolkeuze stress gehad?

Of was het juist een hele gemakkelijke keuze? Laat je verhaal achter in de comments hieronder, ik ben erg benieuwd!


Green School Bali

Wist je trouwens dat er ook heel bijzondere scholen bestaan?

Echte mazzelkonten, die kinderen die daarbij in de buurt wonen 🙂

 • Zoals deze Forest School in Engeland. Forest schools heb je ook in onder andere Duitsland en Denemarken maar volgens mij is er nog geen een in Nederland. Jammer, want het is echt vrij fantastisch.
 • Of deze basisschool in Gelderland, de eerste basisschool in Nederland die certificaat voor buitenonderwijs gekregen heeft.
 • Tot slot mijn favoriet: NOWSCHOOL. Deze unieke school is geïnspireerd op de fenomenale Green School in Bali en heeft het samen bouwen aan een duurzame toekomst centraal staan. Als ze ooit een soort een dependance in noord-oost Groningen willen, houd ik me aanbevolen.