Buiten koken in een Dutch Oven boven een vuurtje

Buiten koken in een Dutch Oven boven een vuurtje

21/09/2021 2 Door Vera Wong

Deze zomer bouwden we een buitenkeuken en kookten we -wanneer het weer en het recept het toelieten- met een Dutch Oven boven een vuurtje. Naast dat dat heel erg leuk is, heel romantisch natuurlijk ook, en duurzaam, smaakte het eten me iedere keer zéér goed!

De vuurplaats bouwden we (oké, niet ‘we’) van bakstenen uit een verzakte muur die we (wederom: ik niet) sloopten. De ijzeren roosters vonden we op het erf. Het hout dat we stoken ook. De kast vonden we in een van de oude woonwagens die hier in een hoekje op het erf verstopt staan onder een braamstruik. Ja, echt.

We kochten een Dutch Oven van Petromax Germany omdat hij direct in het vuur geplaatst kan worden. En omdat je hem ook als oven kunt gebruiken als je er kolen op en onder legt (hoe cool!). We kozen voor de ft9 Dutch Oven, daarmee kan je voor 8-12 mensen koken. Met het oog op die hordes vrijwilligers en campinggasten die hier straks aan de poort staan te rammelen leek dat een prima optie 😉

Misschien een beetje overdreven, maar ik hoef geloof ik niet uit te leggen hoe blij ik hiervan wordt. Dit is, in een notendop, precies alles wat we hier voor ogen hadden. Hoe tof om dat werkelijkheid te zien worden.

  • Bouwen met wat voorhanden is
  • Alles hergebruiken
  • Buitenleven
  • Koken op vuur

Een echte keuken in het huis hebben we nog láng niet maar in de tussentijd voldoet de Dutch Oven in de tuin prima!

Wie komt er eten!?

Ps. Vegetarische Jambalaya. Maak dit. Stelt NIET teleur!