Een camper kopen waarmee je lang op reis kunt gaan

Een camper kopen waarmee je lang op reis kunt gaan

11/04/2020 6 Door Vera Wong

Twee jaar geleden ontstond bij ons het plan om een camper te kopen en er lang mee op reis te gaan. We maken vaker avontuurlijke plannen, maar deze keer voegden we snel de daad bij het woord. Afgelopen zomer ben ik samen met mijn man en dochter (toen 1 jaar en 2 maanden) door Europa gaan reizen met een camper.

Die beslissing viel voor ons samen met de verkoop van ons huurhuis. We hadden geen flauw idee waar (en hoe) we wilden gaan wonen, dus trokken we er op uit om al reizende inspiratie op te doen. En om het zoeken naar een nieuw huis nog even uit te stellen.

Het bleek voor ons de beste beslissing ooit. We genoten bijna een jaar later nog steeds volop van ‘vanlife’ en leerden meer over onszelf en de wereld dan we ooit verwacht hadden. Onze reis staat nu even op ‘pauze’, tot we weer naar buiten mogen, maar op Instagram blikken we terug en dromen we lekker verder over de toekomst 🙂

Ontspullen tot je er bij neervalt

De overgang van huis naar camper was niet in een dag gedaan. Er komt best veel bij kijken. Een verhuizing is niet niks, en als er geen nieuw huis is om je spullen in te zetten dan is dat best wel een ding. We moesten een opslag vinden voor onze spullen. En een logeeradres om de periode te overbruggen tussen huis en camper. En heel veel oppasdagen regelen voor Mickey zodat wij aan de slag konden. En natuurlijk moesten we de perfecte camper kopen waarmee we lang op reis konden gaan.

Daarover gaat deze blog: welke camper koop je als je er lang mee op reis wilt gaan? Als je eenmaal besloten hebt om lang op reis te gaan met een camper en er een te kopen, dan komt er nogal wat op je af. Als je twijfelt over hoe groot die bijvoorbeeld moet zijn, of wat er op- en aan moet zitten, dan hoop ik dat ik je een eind op weg kan helpen met dit artikel. Ik heb alle opties en voors- en tegens voor je op een rijtje gezet!

Wij hebben een keuze gemaakt op basis van uiterlijk (oohh!)

Ja! Maar niet helemaal. Eigenlijk ging het niet eens echt om het uiterlijk, maar om ons gevoel. Voor ons was het belangrijk dat we voor onze reis een camper zouden kopen die er mooi uit zou zien, en nog meer dat we ons er goed bij zouden voelen en er lang goed voor zouden zorgen. Toen we deze Hymer uit 1991 tegenkwamen wisten we het gelijk: deze camper willen we hebben. Nog geen dag spijt van gehad ook.

Dit is de camper die wij gingen kopen waarmee we lang op reis konden gaan. Hier zie je onze Hymer camper op een dijk omringd door water in de kleuren grijs wit blauw en paars.
Ons stoere huis op wielen, een Fiat Ducato Hymer uit 1991.

Natuurlijk hebben we voordat we de camper kochten ook kritisch gekeken naar onderhoudshistorie, roest, vocht, etc. Maar in eerste instantie hebben we op gevoel gekozen, dus. Vind ik een prima aanpak. Overigens is het wel aan te raden om altijd een aankoopkeuring uit te laten voeren. Dan weet je zeker dat je gevoel klopt en je campertje ook onder de motorkap in orde is.

Een andere manier om je keuze te maken

Als ik nog een keer een camper zou kopen, dan zou ik met de kennis van nu beginnen met al onze wensen op een rijtje zetten. Dat had ik de eerste keer onmogelijk kunnen doen, want ik wist niets van campers en ik wist ook niet wat ik uiteindelijk wel en niet fijn zou vinden. Wat voor ons als gezin goed zou werken, en wat juist niet. Maar nu dus wel. En jij kunt daar dus nu gebruik van maken, als je ook een camper wilt kopen waarmee je lang op reis wilt gaan! 🙂

Soorten campers

Er zijn grofweg vijf soorten campers.

  • Buscampers
  • Alkoof campers
  • Integraal campers
  • Half-integraal campers
  • Zelfbouw campers

Uiteraard kunnen deze nog weer verder onderverdeeld worden in heel veel soorten en maten. Je hebt luxe nieuwe buscamper met alles erop en eraan, prachtige zelfgebouwde creaties, en gezellige oude rammelende campers. En alles er tussenin. En ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. Check dit artikel van Eurocampings.nl voor een handige beschrijving van de verschillende typen campers.

Foto van een zelfgebouwde camper op een pickup truck die uit meerdere campers lijkt te bestaan. Ga jij een camper kopen of bouwen waarmee je lang op reis kunt gaan?
Uit hoeveel campers bestaat deze camper? Foto: doityourselfrv.com

Zij hebben trouwens de zelfbouw categorie er niet in opgenomen, maar wat mij betreft is dit een solide vijfde categorie. Toen ik dit stuk schreef stonden we tussen snelle omgebouwde sprinters en hele grote bewoonbaar gemaakte vrachtwagens in. Allemaal zelf gebouwd. Vind ik Heel Erg Cool.

En dat brengt me bij de eerste keuze die je kunt maken.

Koop je een kant en klare camper, of ga je zelf met powertools aan de slag?

Ga je voor een grote witte vierkante camper met alles erop en eraan (die soms voor de grap ‘melkpakken’ genoemd worden) of bouw je bijvoorbeeld zelf een oude schoolbus (Skoolie) om?

Prachtige groen blauw witte Skoolie van Sustainabus, een oude schoolbus omgebouwd tot camper. Zij kozen ervoor om geen camper te kopen maar er zelf een te bouwen waarmee ze lang op reis konden gaan.
De geweldige Skoolie van @Sustainabus

Er zijn natuurlijk nog véél meer opties. Je keuze wordt waarschijnlijk (deels) bepaald door je portemonnee, of je wel of niet een kind hebt, en door de stand van je handen. Als je niet minstens één rechterhand hebt (maar twee is echt nog veel beter) dan wordt je misschien het gelukkigste van een camper die al af is.

Kopen kun je nieuw of tweedehands doen. Nieuw kopen, daar hadden wij geen geld voor, maar ik vind nieuwe campers ook niet echt interessant. Oke, behalve deze ene dan (WAUW, echt). Ik houd veel meer van de charme van oudere campers, zoals die van ons.

Jouw perfecte ‘wij gaan lang op reis’- camper kopen

Campers en bussen zijn er dus in allerlei soorten en maten. Maar er zit altijd een slaapplaats in. En zitplaatsen natuurlijk. En er moet een plek om te koken zijn. Hieronder loop ik de essentiële onderdelen van een camper langs, en de keuzes die je daarin hebt.

Mickey leest een boekje op bed in onze Hymer camper.
Boekje lezen op bed in de camper

Slapen

Hierin zijn er niet heel veel opties. Je kunt kiezen uit een vast bed, of een om te bouwen bed. En uit één bed, of twee, of meer. Je hebt campers met twee, vier, zes, acht of zelfs tien slaapplaatsen (die zijn mega).

Voor ons was dit een belangrijk punt. Wij hadden namelijk geen zin om altijd de bank om te moeten bouwen tot bed, en weer terug. En met een kind dat nog dutjes doet zouden we dat een paar keer per dag staan te doen (vloekend). Voor ons moesten het dus vaste bedden zijn.

We kozen voor een camper met een alkoof bed en een vast bed achterin. Hierdoor hebben we (met een beetje fantasie) twee kamers: de slaapkamer achterin en de woonkamer voorin. Gordijntje dicht, oordoppen in, en je waant je voor even alleen thuis.

Zitplaatsen

Deze lijkt logisch. Je kiest zoveel zitplaatsen als je mensen wilt vervoeren. Yes. Maar, de meeste campers hebben geen derde driepuntsgordel. En dus kun je een kinderzitje niet vastzetten. Is wel handig, als je je kind ook mee wilt nemen op reis.

Onze camper heeft zes personen op het kenteken staan, wat betekent dat we zes officiële zitplaatsen hebben. Hiervan heeft er achterin één een driepuntsgordel. En daar zit Mickey dus. Een beetje te zwaaien naar auto’s en vrachtwagens die ons inhalen op de snelweg (echt iedereen haalt ons in).

Zonnepaneel plus transformator

Vind ik onmisbaar. Maar wij staan dan ook het liefst op gratis plaatsen zonder voorzieningen. Onze camper had geen zonnepaneel en transformator, dus die hebben we zelf geïnstalleerd. Dat leek eerst spannend (je moet een GAT BOREN in het DAK!) maar het was uiteindelijk echt prima zelf te doen.

Zelf het zonnepaneel plaatsen op het dak van onze Hymer camper. Zonnepanelen zijn wat mij betreft onmisbaar op de camper die je gaat kopen waarmee je lang op reis kunt gaan.
Hier installeren we een zonnepaneel op het dak van onze camper.

Het zonnepaneel wekt energie op en de transformator zorgt ervoor dat je die energie daadwerkelijk kunt gebruiken. Je kunt er je accu(‘s) mee opladen en je apparaten. Werkt top! De zon moet wel schijnen, anders hebben we niets. Maar op zonnige dagen hebben we aan één paneel genoeg.

De meeste nieuwe campers hebben een zonnepaneel op het dak, plus een ingebouwde transformator. Oudere campers vaak niet. Je kunt een zonnepaneel laten plaatsen, of zelf dus aan de slag gaan.

Twee of vier wielen

Oke. Campers met twee wielen bestaan natuurlijk niet. Caravans misschien wel, maar daar hebben we het absoluut niet over. Wat ik eigenlijk bedoel is, kies je voor normale aandrijving of 4 x 4. Dit is iets waar wij van tevoren nooit over nagedacht hadden. We wisten niet eens dat het een optie was, een 4 x 4 camper. Tot we in Spanje in de bergen reden en het asfalt ophield. En we niet verder konden rijden. En we ingehaald werden door van die stoere 4 x 4 campers. En heel erg baalden.

Je kunt voor een 4 x 4 camper kiezen als je graag op afgelegen plaatsen in de natuur staat. Of midden op het strand wilt kunnen staan, of echt de bergen in wilt trekken. Of als je gewoon een serieus stoere bak wilt hebben. Bij een volgende camper staat dit absoluut op onze verlanglijst.

Uitzicht vanuit hymer camper op het strand en de zee. Toen wij bezig waren om een camper kopen waarmee we lang op reis konden gaan droomden we hier al van.
Heel soms konden we echt het strand op en daar slapen! Onvergetelijk.

Zware jongens

Een heleboel campers wegen minder dan 3500 kilo. Daar kun je met je gewone rijbewijs zo in wegrijden. Maar er zijn ook zware jongens, die meer dan 3500 kilo wegen. Je hebt er een speciaal rijbewijs voor nodig. Dat zijn bijvoorbeeld de hele grote witte campers met een klein autootje achterin (dat bestaat en het is bizar) en de omgebouwde vrachtwagens (die zijn VET).

De voordelen van zo’n grote camper kun je zelf wel bedenken. Wat een ruimte heb je in zo’n ding, een tiny house is er niets bij. Maar nadelen zijn er ook. Ga maar eens een Italiaans dorp bezoeken, of probeer maar eens in de buurt van het strand te parkeren. Eerlijk is eerlijk, je bent wél de coolste op de parkeerplaats met zo’n zelfgebouwde vrachtwagen camper.

Koken of koken?

Sommige mensen zijn perfect gelukkig met eenpans-gerechten en gebakken eieren, maar not me. Ik sta soms brood te bakken of volledige rijsttafels in elkaar te flansen in onze micro keuken (altijd spijt van, maar trap er elke keer weer in). Een beetje fijn kunnen koken was voor mij dus belangrijk.

De keuken van onze Hymer camper. We kozen ervoor om een camper te kopen met een relatief grote keuken waarmee je iets meer kunt doen dan in zo'n hele kleine, dat vonden wij belangrijk omdat we lang op reis zouden gaan.

Zo ziet hij er echt niet elke dag uit

Daarom, en ook omdat we zo lang op reis wilden gaan, kozen wij ervoor om een camper te kopen met een relatief grote keuken. We hebben twee stukjes werkblad, een redelijk grote wasbak en drie gaspitten. En de koelkast is maar ietsjes kleiner dan een tafelmodel voor in huis.

Er zijn ook campers met een piepklein wasbakje en één gaspitje. En een koelkast zo groot als de koelbox die je meeneemt naar het strand. Of zonder koelkast, met alleen een gasstelletje voor buiten. Als ik in m’n eentje was dan had ik hier misschien nog wel mee kunnen werken. Maar met drie mensen die drie tot vijf keer per dag wat willen eten – no chance.

Douchen en de wc

Wij hebben een natte cel in de camper. Dat betekent in ons geval een hokje van 80x80cm met een plastic bodem met een doucheputje erin. En met een chemisch toilet, wasbak en twee badkamerkastjes. Langs de wanden kun je een douchegordijn trekken en dan zou je –in theorie– kunnen douchen.

Eerlijk: ik woonde bijna een jaar in deze camper en heb er nog nooit in gedoucht. Ik kan het dus niet aan, zo’n nat douchegordijn tegen m’n lijf en nul ruimte om te bewegen. Bovendien kan ik m’n haar niet wassen met het dunne straaltje water. Ik betaalde dus altijd om buiten de deur te douchen. Vind ik gewoon fijner. Als je het me trouwens van tevoren gevraagd had, dan had het me verschrikkelijk geleken om nooit in m’n eigen huis te douchen. Maar dat viel uiteindelijk best mee.

Ik ken trouwens wel heleboel mensen die wel een hele fijne douche in hun camper of bus hebben. En ook mensen die een buitendouche hebben. Warm en/of koud. Dus het kan wel!

Als je een natte cel in je camper wilt hebben, red je het niet met een klein kampeerbusje. Maar als je ervoor kiest om geen douche te nemen open je de deur naar veel meer opties. Je zou dan ook een kleine bus kunnen kopen, met daarin alleen een composttoilet of losse porta potti, bijvoorbeeld. Dat scheelt in kosten én je hebt nog meer vrijheid.

Met een kleinere bus kun je bijvoorbeeld wél op gewone parkeerplaatsen staan, of onder die balk boven de ingang van een parkeerplaats doorrijden, of over weggetjes rijden die een grote camper nu eenmaal niet aankan. Dat brengt me bij het volgende punt.

Tot slot. Slapen op campings, of in het ‘wild’?

Onze Hymer camper bij een bos, geparkeerd voor een heleboel boomstammen. Toen we bezig waren om een camper te kopen waarmee we lang op reis konden gaan droomden we hier al van.
Wildkamperen bij de Duits – Tsjechische grens

Niet in ieder land mag het. Maar waar het een optie is, staan wij het liefste op gratis plaatsen in de natuur. Of langs het strand. Of op een leuke plek in een stad.

Niet iedereen doet dat graag. Sommige mensen staan liever op een camperplaats of een camping. Omdat je dan alle voorzieningen in de buurt hebt (water, stroom, toilet legen, water lozen, douchen, wc’s). En misschien ook wel omdat het veiliger voelt.

Het is goed om te bedenken of je in het wild gaat staan, of altijd alleen maar op betaalde plaatsen. Als je in het wild staat is het fijn om zelfvoorzienend te zijn. Een watertank, gasaansluiting, en zonnepaneel zijn dan erg fijn. Als je altijd dicht in de buurt van de voorzieningen staat dan zijn dat minder belangrijke dingen.

Met een bus sta je makkelijker in het wild dan met een camper. Een geparkeerd busje ergens, daar kijkt niemand van op. Maar een grote (witte) camper met een alkoof, die zie je niet zomaar over het hoofd.

Scrollen en struinen maar

Als je voor jezelf op een rijtje hebt waar jouw huis op wielen aan moet voldoen, kun je gericht gaan zoeken. Op Marktplaats worden altijd veel campers aangeboden, vooral in aanloop naar de zomer (februari-juni). Ook kun je – de naam zegt het al – op Campersite.nl terecht. Of op Autoscout24.nl of Campermarkt.nl. En vergeet de plaatselijke tweedehands camper/caravan dealer niet. Ook al zal hij/zij de beschikbare campers misschien ook wel online te koop gezet hebben.

De ANWB heeft nog meer tips voor het kopen van een camper voor je. En de NKC (camperclub) natuurlijk ook. Zijn wij trouwens geen lid van. Van de ANWB zijn we wel lid en dat hebben we geweten (We ♡ ANWB)!

Wat vind jij?

Wil jij op een camper kopen om daar lang mee op reis te gaan? En welke factoren zijn bepalend in je keuze? Ga jij (net als wij) voor de looks of kijk je eerst heel praktisch naar de indeling? Ik ben heel benieuwd en vind het leuk om van je te horen in de reacties hieronder!

Weg in Spanje met in de verte bergen en de zee, onder een blauwe hemel met een fel stralende zon.
Nou nog even die camper kopen en er (zodra dat weer mag) vooral lang mee op reis gaan!