De kosten van lang reizen met een camper

De kosten van lang reizen met een camper

29/08/2021 7 Door Vera Wong

Wie mij een beetje kent weet dat ik nogal overdreven kan doen met Excel. Ik houd ervan om dingen bij te houden. Sue me. Maar nu kwam het mooi een keer heel goed van pas! Meerdere mensen hebben namelijk bij me aangeklopt met de vraag of ik niet eens wilde schrijven over de kosten van lang gaan reizen met een camper. Nou, dat wil ik wel hoor!

Ik vond dit echt een héle leuke om te schrijven. Niet alleen omdat ik mezelf inmiddels expert-camper-financiën kan noemen, maar ook omdat ik er andere gezinnen mee kan helpen die ook willen gaan reizen. Leuuuuk.

Goed. Meteen ter zake dan maar

De kosten van lang reizen in een camper, dus. Ik had in mijn excel als volgt ingedeeld:

 1. Vaste lasten
 2. Boodschappen
 3. Brandstof, tol, openbaar vervoer
 4. Wassen, douchen, toilet legen, gas en water
 5. Camperbenodigdheden, winkelen & uit eten, overige uitgaven
 6. Overnachten

De eenmalige kosten slaan we over

De kosten van de aanschaf van een camper en hem (of haar natuurlijk) inrichten naar smaak heb ik buiten beschouwing gelaten. Als je meer wilt lezen over het kiezen en het kopen van en camper waarmee je lang op reis wilt gaan dan kun je dit stuk dat ik een paar weken geleden schreef eens lezen.

1. De vaste lasten

Tsja.. die zijn natuurlijk voor iedereen anders. Het maakt nogal een verschil of je nog een huis in Nederland hebt, of niet. En of je dat dan verhuurt, of niet. En of je je uit de basisregistratie laat uitschrijven, of niet. En je ergens al je spullen in een opslag zet. Iemand voor je katten laat zorgen. Een studieschuld afbetaald. Je sportschool abonnement eindeloos doorloopt. Etcetera!

Ik kan er voor een ander eigenlijk weinig zinnigs over zeggen. Maar het goede nieuws is, dit kun je voor jezelf van tevoren wel heel goed op een rijtje zetten. Want hier ben jij natuurlijk zelf de expert in 😉

Als je lang gaat reizen met een camper kun je kosten besparen om je was buiten te drogen, ookal mag dat natuurlijk lang niet overal.
Ik hang onze was wel even buiten.

Onze vaste lasten tijdens het reizen met onze camper

Misschien helpt het om je eigen situatie op een rijtje te krijgen als ik opnoem welke vaste lasten bij ons doorliepen.

 • Huur of hypotheek: wij hadden geen huis meer in Nederland maar stonden wel ergens ingeschreven. Het was voor ons makkelijker om het zo te doen omdat het veel (!) gedoe is om je uit te laten schrijven, ik een eigen bedrijf in Nederland heb, en omdat we graag onze zorgverzekeringen etc. wilden behouden.
 • Zorgverzekering: twee stuks dus.
 • Opslag: we huurden we een opslag voor een aantal spullen waarvan we het zonde vonden om ze weg te doen. Een fijn bed, een antieke commode, een gloednieuw fornuis. Dat soort.
 • Schulden, sparen en betalen: we betaalden mijn studieschuld af (grapje, I wish) en spaarden een vast bedrag per maand. Onze betaalrekening en creditcard kosten ook iedere maand iets.
 • En verder: twee mobiele abonnementen, Netflix en Spotify. Op reis gaan zonder muziek kan echt niet.

Totaal waren onze vaste lasten per maand: €496

Vaste lasten: de camper en het reizen zelf

En dan de vaste kosten rondom het reizen en de camper.

Totaal kostte de camper en bijbehorende verzekeringen ons €139 per maand.

2. Boodschappen

Deze is makkelijk: wij gaven tijdens het reizen precies hetzelfde aan boodschappen uit als toen we nog in een huis woonden: € 400 per maand.

Een gezond ontbijtje: een bakje met plantaardige yoghurt, banaan, aardbeien, sinaasappel, appel, pecannoten, amandelen, chiazaadjes en kokosrasp.
Lekker gezond ontbijtje hoor

Wel zijn we anders gaan eten, namelijk geen vlees meer en steeds minder zuivel en suiker. Hierdoor bespaarden flink wat duiten iedere maand. En dat gaven we dan weer uit aan ‘duur’ fruit zoals frambozen en aardbeien.

Ohja, en in veel landen kochten we water in de supermarkt omdat het leidingwater naar zwembad smaakte. Vies. Geen enorme kostenpost, maar toch.

Tip

Als je geld wilt besparen op je boodschappen tijdens het reizen, ga dan naar de markt. In Nederland is de markt niet perse goedkoper dan de supermarkt maar in bijvoorbeeld Frankrijk, Italië en Spanje wel. En het is nog een leuk uitje ook. Toch? Ja toch?

3. Brandstof, tol, openbaar vervoer

Op deze categorie heb ik van tevoren een heleboel berekeningen losgelaten. Het verbruik van onze camper, wat een volle tank kost, gemiddelde brandstofprijzen per land, een schatting van het aantal kilometers, ik had het allemaal opgenomen in een (je raadt het) excelbestand.

Leuk, maar uiteindelijk weet je toch niet écht hoe het loopt. Als je geen vastomlijnd plan hebt weet je gewoon niet hoeveel kilometers je gaat maken. En hoeveel tolwegen je gaat pakken. Of hoe vaak je vanaf de parkeerplaats het treintje naar het centrum van Barcelona gaat pakken (drie keer, wij).

Onze kosten: brandstof, tol en ov

Wij gaven per maand gemiddeld €195 uit aan diesel, tolwegen en openbaar vervoer. Sommige maanden gaven we ruim €300 uit, maar en zijn ook maanden geweest dat we nog geen €100 uitgaven.

Diesel

Om je een beeld te geven van de brandstofkosten: een volle tank diesel kostte ons meestal tussen de €65 en €85 en bracht ons 400 km verder. We reden per dag ongeveer maximaal 100 km (behalve deze keer) en we reden meestal 2 dagen achter elkaar niet, en dan weer 1 dag wel. Dus reden we ongeveer 1.000 km per maand, wat dan ongeveer €187,50 zou kosten.

Tolwegen

Tolwegen pakten eigenlijk alleen als we door de bergen reden en we de B-weggetjes niet aandurfden (Tirol, doodsangsten) of wanneer we even flink door wilden rijden. Omdat onze camper maximaal 90 km per uur gaat waren we dankzij een tolweg niet perse sneller, maar vaak waren ze wel minder bochtig en stijl. Verder reden we eigenlijk altijd op onbetaalde wegen, die 9 van de 10 keer ook een stuk rustiger en mooier waren.

Ceci n’est pas une tolweg.

Tip

Als je geld wilt besparen: in het kustgebied van Spanje waren de B-wegen zo goed dat we daar nooit een tolweg genomen hebben.

4. Wassen, douchen, toilet legen, gas, water

Hier had ik dus niet over nagedacht voordat we daadwerkelijk op reis waren. Allesss kost geld als je op reis bent. Niet alleen het gas om op te koken en water om mee af te wassen, maar ook het legen van je toilet, het wassen van je kleding en jezelf. Je kunt hiervoor naar een camping gaan maar, en dit viel ons best tegen, op de betaalbare campings betaal je vaak alsnog apart voor de wasmachine en de douche. Dus kun je net zo goed níet naar die camping gaan, was onze conclusie.

Gasflessen

Gas kostte ons ongeveer €20 per fles. We gebruikten gas om op te koken en voor de kachel, en deden gemiddeld 1 maand met een fles.

Watertank vullen

Water kostte meestal rond de €2 voor 150 liter, dat was een volle tank bij ons). Daar deden we 1 week mee. Wij gebruikten water alleen om mee af te wassen en voor het badje van Mickey. Douchen deden we niet in de camper en drinkwater kochten we dus apart.

In bad in de multifunctionele woonkamer / keuken / kantoor / badkamer van onze camper.
In bad in de multifunctionele woonkamer / keuken / kantoor / badkamer van onze camper.

Toilet legen

Het toilet legen (1 keer per 5 dagen) kostte €1. Blauw spul voor in je toilet kost trouwens €17 per fles, daar doe je volgens het etiket 1,5 maand mee.

De was doen

Wassen was echt niet goedkoop, een was draaien kostte makkelijk €4 en als we dan ook nog wilden drogen (en dat wil je, want waar hang je al die was op te drogen? Juist, nergens) kostte het nog eens €3 extra. Wij deden één was per week. Wie samenleeft met een kind van onder de twee weet: dat is niet veel.

Douchen

Douchen kostte gemiddeld €2,50. De op een na beste douche die ik gehad heb tijdens onze reis was bij een tankstation in Tarifa en kostte een dikke €5 (!) euro. En dan moest je nog flink doordouchen ook, want de timer liep. De aller-allerfijnste douche onderweg was op een camping die €40 per nacht kostte. Was het waard.

Wassen, douchen, toilet legen, gas, water – bij elkaar opgeteld

Gemiddeld gaven wij €90 – €110 per maand uit aan wassen, douchen, toilet legen, gas en water.

Tip

Je kunt het blauwe chemische spul vervangen door een DIY mengsel van azijn, afwasmiddel en water. Werkt niet net zo goed als zijn blauwe tegenhanger, maar is wel een stuk goedkoper en milieuvriendelijker. Doe met deze tip wat je wilt. En als het heel warm is, zou ik t trouwens niet doen.

5. Camper benodigdheden, winkelen, uit eten en overige uitgaven

Gemiddeld gaven wij €275 per maand uit aan deze groep. Dat kwam met name doordat er een paar keer iets stuk ging aan de camper, en we de vloer dubbel geïsoleerd hebben toen het deze herfst ‘s nachts 0 graden werd (das écht koud in een camper). En doordat we een paar keer bezoek ontvingen en toen vreselijk luxe airbnb’s hebben gehuurd. Of nou ja, fijne huisjes met een badkamer en een keuken.

Camperbenodigdheden

Als je lang gaat reizen met je camper zul je op een gegeven moment waarschijnlijk kosten moeten maken aan het repareren, vervangen, of veranderen van je huisje op wielen.

Het dubbel isoleren van de vloer bijvoorbeeld was bij ons hard nodig, want het werd serieus koud ‘s nachts en de meeste kou kwam van onderen. Verder hebben we de waterpomp en de kraan vervangen. En nog wat kleine reparaties uitgevoerd, wat onderdelen besteld, wat roestplekjes weggewerkt. Toen we een keer zonder gas kwamen te zitten hebben we een campinggasstelletje gekocht voor de zekerheid. En we hebben nog wat kleedjes, dekens en kussens gekocht, tegen de kou (en voor de leuk).

Winkelen & uit eten

We hebben niet veel gewinkeld en buiten de deur gegeten. Bewust, omdat we zo weinig mogelijk uit probeerden te geven tijdens de reis. En omdat wat spullen en kleding betreft, we liever zo min mogelijk nieuw kopen. Wat in het begin nog voelde als ‘mag niet’ werd later vooral leuk. Het voelde bijna een soort life hack. We ontdekten dat we ook géén geld uit konden geven, en dat we dan precies níets tekort kwamen. Wie had dat gedacht 😉

Koffie drinken en een perzik eten in een stad in Duitsland.
Maar we hebben heus wel eens een bakkie gedronken ergens, natuurlijk.
En een perzik gegeten.

Wat we onszelf wel schaamteloos toestonden was winkelen in tweedehands winkels en op markten. Dat is sowieso al m’n lievelings maar in het buitenland helemaal. De jackpot vonden we op een piepkleine markt in the middle of nowhere in Spanje, toen er op een gewone brood-groente-vlees markt in eens een enorme Episode waardige kraam stond met Levi’s voor een tientje. YEAASSSS.

Overige uitgaven

Er was een tatoeage. Een synthesizer. Een prachtige hele dure knuffel. Moet kunnen 🙂

6. Overnachten

Hiermee kun je echt alle kanten op. Je kunt je campertje parkeren op een eenvoudige camperplaats van rond de €5 – €10. Of kiezen voor campings van tussen de €10 en de €50 (of van nog meer?) per nacht. Of.. gratis overnachten langs de weg of in de natuur! Maar let op, in sommige landen of regio’s mag je niet overnachten op onbetaalde plaatsen. In Tsjechië bijvoorbeeld, of sommige delen van Oostenrijk.

Van dure campings tot gratis plekjes aan het strand

Aan het begin van onze reis wisselden we gratis plaatsen af met betaalde. We gaven rustig €30 per nacht uit, en bleven dan 3 nachten hangen. Dat voelde vaak als even bijkomen van het intensieve reizen. Want er komt nogal wat op je af als je net onderweg bent.

Je moet opeens een hoop tijd besteden aan elke dag een slaapplaats vinden, je route daarnaartoe plannen, wennen aan een nieuw ritme, wennen aan een nieuw huis (op wielen), al je basisvoorzieningen bij elkaar te moeten sprokkelen, in een ander land je weg te leren vinden, etc. En dat kost best veel energie. Gooi een kind van een jaar en een paar maanden in de mix en je snapt: je bent kapot aan het einde van de dag. Oke, om 3 uur ‘s middags.

Maar na een tijdje hadden we het onder de knie. Het zoeken, plannen, vinden, alles werd routine. En toen we vier maanden aan het reizen waren met de camper besloten we dat we gingen proberen om geen kosten meer te maken voor overnachtingen. We hebben daarna nog maar ongeveer €26 per maand uitgegeven aan betaalde slaapplaatsen, en sommige maanden lukte het zelfs om er €0 aan uit te geven!

Uitzicht vanuit de camper: het strand. Slapen op het strand, hier kan zelfs de mooiste beste leukste camping gewoon niet niet bovenop.
Slapen op het strand. Hier kan zelfs de mooiste beste leukste camping gewoon niet niet bovenop.

Tip

De apps Park4Night en Campercontact hebben een zoekfunctie met filter, waardoor je kunt zoeken naar gratis plaatsen, plaatsen tussen een bepaald bedrag, plaatsen met bepaalde faciliteiten, etc. Very handy hoor.

Samengevat: de kosten van het reizen met een camper per maand

Dus. Kort van stof zijn is niet echt mijn ding. Als je er nog steeds bent (hoi, leuk!) dan wil je vast graag weten wat het nou uiteindelijk per maand kostte, het reizen met een camper. Daarom, hieronder nog even kort per post samengevat wat wij uitgaven.

De kosten van lang reizen met een camper op een rij

 • Vaste lasten: €496 (persoonlijk) + €139 (camper), dus €635 per maand
 • Boodschappen: €400 per maand. Precies hetzelfde uit als toen we in een huis woonden
 • Brandstof, tol, openbaar vervoer: €195
 • Wassen, douchen, wc legen, gas en water: €112
 • Camper benodigdheden, winkelen & uit eten, overige uitgaven: €275
 • Overnachten: €26

Totaal: €1617 per maand.

En wat was nou goedkoper? Wonen in een huis of in een camper?

Het wonen in een camper en daarmee reizen was voor ons uiteindelijk niet veel duurder of goedkoper dan het wonen in een huis.

We betaalden in de camper natuurlijk geen huur of hypotheek meer, maar wel de extra kosten die het bezitten van, onderhouden van en rijden met een camper met zich meebrengt: €747 per maand aan belastingen en verzekeringen, brandstof, tol (en ov), wassen, douchen, wc legen, gas en water, het onderhouden van de camper en aan betaalde slaapplaatsen.

Best grappig, toen we nog een huis huurden betaalden we ongeveer hetzelfde bedrag aan huur en gas, water, licht. Alleen kwam daar dan nog wel een auto bij.

Wil jij ook lang gaan reizen met een camper? En heb je nu meer inzicht in de kosten?

Ik hoop dat je iets aan dit stuk hebt als je zelf bezig bent om je kosten op een rijtje te zetten!

Als je hierover nou een vraag hebt, of als je wilt dat ik ergens over mee denk, laat het me dan zeker weten! Je kunt me hieronder een bericht sturen, of me een privéberichtje op Instagram sturen.

En als dit artikel over de kosten meegespeeld heeft in jullie beslissing om wel of niet lang te gaan reizen met een camper, dan vind ik dat ook heel leuk om te horen.

Vooral als de uitkomst ‘gaan’ is, natuurlijk!

Het uitzicht van achter het stuur van onze camper. Mooiste wat er is!
Dit. Eindeloos. Zodra het weer mag.