Spannende tijden in Spanje & de kracht van Goed Nieuws

Spannende tijden in Spanje & de kracht van Goed Nieuws

25/03/2020 8 Door Vera Wong

Ik was al een week druk aan het schrijven. M’n blog over het kiezen van een camper als je er lang mee op reis wilt was zo goed als af. En hoewel we natuurlijk op de hoogte waren van Corona hadden wij er persoonlijk geen last van. We zaten in Spanje, het weer was goed, alles leek ver weg. Ik dacht er niet eens aan om erover te schrijven.

Lege schappen en een brandend olievat

Tot twee weken geleden. Toen heel Spanje opeens bang werd dat de supermarkten leeg zouden raken. En wij berichten ontvingen dat we Tarifa misschien niet meer in zouden kunnen komen. Jongeren plaatsten een brandende barricade op de weg. Oke dan.

Ik werd me snel bewust van de implicaties van een pandemie als deze. Die ochtend zijn we met enige haast naar de supermarkt gereden en hebben veel water ingeslagen. En bijzonder veel luiers. Terwijl ik me nog zo voorgenomen had om niet uit angst te handelen. Oh oh oh.

Naar Portugal dan maar?

De rest van de dag zijn we bezig geweest met wel of niet rijden. En als we zouden gaan rijden, waar we dan heen zouden moeten. En of we de grens van Portugal nog wel over zouden mogen. Want die ging dicht. Of toch niet. Of toch wel?

Ook de volgende dagen stonden in het teken van wel of niet gaan, naar huis gaan of blijven, informatie verzamelen, keuzes maken, om die vervolgens weer te wijzigen. Om gek van te worden. De onzekerheid zorgde voor stress en het overschaduwde het hier en nu nogal. En die blog over het kopen van een camper leek steeds onbelangrijker.

Help

Ik baalde ervan dat ik me zo voelde. Ik ben ervan overtuigd dat ergens bang voor zijn, of je ergens zorgen over maken, precies niets voor je doet. In tegendeel zelfs. Het haalt je naar beneden. Het beïnvloed niet alleen je gevoel, maar ook je gezondheid. Vertrouwen sterkt je immuunsysteem. Angsten en zorgen tasten je gezondheid aan. Terwijl die nu juist zo belangrijk is (altijd natuurlijk, eigenlijk).

Maar het is best moeilijk om jezelf te forceren in een staat van ‘geen angst’. Vooral als het heerst, zegmaar. Daarom heb ik besloten om me te richten op Het Positieve. Want dat is er. Yes, ook in moeilijke tijden zoals deze.

En het helpt. Heel erg. Ik voel me beter. En nee, de situatie is hiermee natuurlijk niet anders. Die kun je ook niet veranderen. En juist daarom is het fijn om jezelf in ieder geval een beter gevoel te gunnen.

Wat jij doet tijdens de Corona crisis is belangrijk

Oh en, oke de situatie kun je dus niet veranderen. Maar je kunt wél echt iets doen. Leer alsjeblieft deze richtlijnen uit je hoofd, en volgt ze goed op. Het maakt echt verschil. En dit is waarom het zo belangrijk is (filmpje) dat je doet wat je kunt.

Goed nieuws over Corona

Photo by Stanislav Kondratiev on Unsplash
Foto van Stanislav Kondratiev

Dit is een verzameling nieuwsberichten en andere stukjes tekst waar ik een goed gevoel van kreeg. Ik vul dit rijtje aan als er nieuw goed nieuws is. Nieuw nieuws, ja.

En wat ik zelf zo bijzonder aan dit alles vind

is dat we laten zien dat we samen de wereld écht kunnen veranderen, als het moet. Dit zouden we ook kunnen toepassen op klimaatverandering. Of op armoede en honger. Oorlog. Bedenk het maar. De gevolgen zouden zacht gezegd fenomenaal zijn. Ik hoop dat we dit besef hieraan overhouden. En er iets mee doen.

Foto van Ross Findon

En ook..

Het virus is een abrupte en bizarre onderbreking van het dagelijkse leven. Maar ook een pauze, die kansen biedt. Een mogelijkheid om dingen wezenlijk te veranderen. In je eigen leven, of in de wereld.

Het kan dé duw in de rug zijn naar nieuwe vormen van wonen en werken. We kopen opeens weinig meer, alleen nog wat we echt nodig hebben. Omdat we niet anders kunnen, misschien. Maar het zorgt er wel voor dat er veel minder vervuiling is, en je met minder geld rond kunt komen. We leren weer om gelukkig te zijn met wat we hebben. We gaan zelf weer dingen maken, en ruilen, en hergebruiken.

Dit is goed nieuws. Toch?

Positieve tips – wat kun je zelf doen om je beter te voelen?

Kind op het strand in Spanje bij zonsopgang
Een van onze laatste ochtenden in Spanje

Er vanuitgaande dat je de basis van wat je kunt doen al helemaal voor elkaar hebt (richtlijnen!) kun je daarnaast het volgende doen.

  • Dit heb je natuurlijk al honderd keer gehoord, maar help andere mensen een beetje. Je kunt zoveel voor anderen betekenen nu. En je voelt je er gegarandeerd goed door.
  • Weet je niet wat je moet doen met je tijd? (Dan heb je waarschijnlijk geen kinderen. Zet ‘m op, ouders ♥) Als je je verveelt: doe mee aan deze gratisch (!) masterclassspeelfilm scenario schrijven – van Willem Bosch (Van God LosPenoza). Heel cool. En dan hebben wij straks weer wat om naar te kijken.
  • Eet gezond, slaap genoeg, beweeg, LACH VEEL. Vitamines C en D zijn je beste vrienden. Die laatste krijg je binnen als je een kwartiertje per dag met je gezicht en armen in de zon gaat zitten. Zonder zonnebrand. Niet te lang hoor, niet verbranden.
  • En ga zoveel mogelijk de natuur in, als je dat kunt. Je doet je gezondheid er een groot plezier mee. En je brein ook. Lees maar.
  • En zet het nieuws af en toe uit. Het lijkt zo simpel. Maar het is echt de beste tip die ik je mee kan geven. Probeer het en kijk hoe je je voelt na een uur. Twee uur. Een dag. Natuurlijk is het goed om op de hoogte te blijven, maar daarvoor hoef je er niet de hele dag mee bezig te zijn.

Zet ‘m op, sterkte, hou vol

Ik weet dat heel veel mensen het niet makkelijk hebben op dit moment. Ik wil dat niet teniet doen, of dat ontkennen. Ik deel slechts met je waar ik me beter door voel, en wat mij op dit moment helpt. Ik hoop dat je er misschien iets aan hebt 🙂

Ik hoop dat jij en je geliefden gezond en veilig zijn. En wens je veel sterkte toe ♥

Foto van Debby Hudson

Als je dit een interessant onderwerp vond..

Bij elke blog plaats ik ook altijd wat voorbeelden en inspiratie!

Volgende blogs

  • Over hoe het afgelopen is met die onzekerheid en die camper die niet gerepareerd kon worden. T was nogal een avontuur, namelijk. Als je daar niet op wilt wachten kun je onze vastgezette story bekijken op Instagram 🙂
  • Over het kiezen van een camper als je daar lang mee op reis wilt gaan (en nu hopen dat dat snel weer kan)!
  • Over wonen in een community.