(G)een huis kopen in Nederland in 2020 doe je zo

(G)een huis kopen in Nederland in 2020 doe je zo

05/09/2020 12 Door Vera Wong

Wie mij op Instagram volgt weet, wij hebben nog niet veel geluk bij het kopen van een nieuw huis. Misschien komt dat doordat we op zoek zijn naar iets dat gewoon niet zoveel aangeboden wordt. Maar zoveel eisen hebben we niet. De plek bijvoorbeeld, maakt ons weinig uit. Of er een supermarkt om de hoek zit ook niet echt. En de staat van het huis, ook niet erg belangrijk. Het enige dat voor ons telt is het perceel, en natuurlijk de prijs. Financieel gezien is alles inmiddels check. Niets kan ons meer in de weg staan. Althans, dat zou je denken. Of beter gezegd, dat dachten wij zelf, toen we vorig jaar Funda in de gaten begonnen te houden. Maar het bleek toch even anders te liggen.

Een mooi houten huis met een mooie tuin. Dit huis wil iedereen wel kopen.

Huis te k… Verkocht!

Het begon met huizen die opeens een stuk duurder waren dan je zou verwachten. En waar bovendien ineens ook nog veel (!) meer op geboden werd dan de vraagprijs. Best te verwachten natuurlijk, wanneer je in Amsterdam een huis wilt kopen. Maar we hebben het hier over Groningen, Overijssel en Zeeland. Slik. Daarna werd zelfs een bezichtiging nergens meer mogelijk. Er was iedere keer té veel animo. Er werd nagedacht over het creëren een wachtlijst. Een wachtlijst. Voor een bezichtiging! Haha, nee, bedankt. En op dit moment hebben alle huizen die op Marktplaats gezet worden nog voor je kunt klikken de status ‘Gereserveerd’. De huizen die op Funda komen zijn drie dagen later al ‘Verkocht onder voorbehoud’. WHAT IS UP, huizenmarkt? Waarom lukt het ons niet om een huis te kopen?

Ik heb natuurlijk mijn theorieën, maar wil graag weten waarom dit nu zo is (oké, ik wil natuurlijk vooral graag weten of en wanneer het weer verandert). Dus dook ik het internet op voor een klein onderzoekje.

Een huis kopen in Nederland is op dit moment niet makkelijk (lees: zo ongeveer niet te doen en woest frustrerend). Waarom is dat?

Hypotheekrente

De lage hypotheekrente van dit moment maakt het nogal aantrekkelijk om nu een huis te kopen. Je maandlasten zijn lager bij een lage rente. En omdat huren eigenlijk alleen maar steeds duurder wordt, is het helemaal erg aantrekkelijk om te kopen. Daar komt nog bij dat het economisch gezien goed gaat. De werkeloosheid is laag en het consumentenvertrouwen is hoog. Een heleboel mensen willen nu dus starten met kopen. Snap ik, want het is wat dat betreft echt een goed moment.

Drie houten huisjes in een groene omgeving. Geweldig als je samen met vrienden een huis wilt kopen.

Corona

Vanwege Corona heeft de bouw van nieuwe woningen stilgelegen. Er kwamen een tijdje geen nieuwe huizen bij, ondanks dat de vraag steeg. En wie ooit een paar minuten economie op school kreeg weet wat er dan gebeurt; dan ontstaat er krapte op de markt waardoor de huizenprijzen stijgen (bedankt hè, meneer Menting). Check.

Concurrentie

Concurrentie speelt ook mee, starters moeten het afleggen tegen beleggers die vastgoed kopen als investering. Die kunnen vaak meer bieden, en doen dat dan ook. Voor mensen die een huis moeten kopen door middel van een hypotheek is overbieden niet zo makkelijk. Alles wat je biedt boven de taxatiewaarde kun je niet meenemen in de hypotheek en betaal je dus zelf.

Krapte op de markt dus. Een stoelendans. Maar hoeveel huizen zijn er dan te weinig?

De Rijksoverheid schrijft: “Momenteel is er een tekort van 331.000 woningen (4,2 procent van de woningvoorraad). Om aan de groeiende vraag te voldoen, moeten tussen 2020 en 2030 in totaal 845.000 woningen gebouwd worden.”

Zo veel woningen! Geen wonder dat iedereen die een huis wil kopen het gevoel heeft dat ie naast het net vist. Driehonderdéénendertigduizend woningen, joe!

“Voor starters en middeninkomens is het lastig om in de huidige woningmarkt een passende woning te vinden. Zij moeten vaak genoegen nemen met de beschikbare voorraad.” Oke, bedankt. Dat we het even weten 😉
(bron)

Klein bruin huisje in een grote groene tuin.

Oke, maar hoe zit het dan met al die boerderijtjes in Groningen die opeens ook als zoete broodjes gaan?

Ik kon me niet voorstellen dat er veel mensen zouden zijn zoals wij, die op een afgelegen plek een oud huis wilden kopen dat bovendien een redelijke kans maakte om aardbevingschade op te lopen. Maar ik had er echt niet verder naast kunnen zitten.

Doorgehakte knopen

Ik sprak een makelaar die gespecialiseerd is in het begeleiden van mensen die vanuit de stad naar het platteland willen verhuizen. Volgens haar heeft Corona ervoor gezorgd dat een heleboel mensen de knoop eindelijk doorgehakt hebben en een boerderijtje in het groen willen kopen. Tweeverdieners die nu in de stad wonen en die er al een tijdje van droomden, maar die ook twijfelden. Maar dat doen ze nu dus niet meer.

Dubbel zoveel interesse

En daarmee is de groep ‘concurrenten’ zo ongeveer verdubbeld. (Nee dat is onzin, ik heb absoluut geen enig idee van de cijfers natuurlijk.) Ik kan alleen maar toejuichen dat mensen kiezen voor een goedkoper, simpeler en duurzamer leven in de natuur, maar ik vind het natuurlijk niet handig dat ze allemaal de huizen kopen waar ik ook zo graag in zou willen wonen. Maar dat vinden al die anderen natuurlijk ook 😉

Vastgoedbeleggers

En, dit verwacht je (misschien) niet; “In de stad Groningen en directe omgeving is de krapte op de woningmarkt het grootst. Voor mensen die in Groningen een woning willen kopen tussen de 160 en 260 duizend euro zijn er gemiddeld minder dan twee huizen beschikbaar.” (bron) Hierdoor is Groningen en omstreken de interessantste regio voor vastgoedbeleggers. Interessanter dus dan Amsterdam en Rotterdam, om zomaar even wat steden te noemen. Je mag als particuliere koper dus ook tegen de ‘grote jongens’ opboksen. Succes.

Vera ligt met Mickey in een enorm trampoline net dat opgehangen is tussen de bomen in het bos. Dit was de foto bij het Instagram bericht over hoe moeilijk het is om een huis te kopen en wat ik daarbij voel.

Je zou er moedeloos van worden

Ik soms wel, in ieder geval. Zo scheef ik ook op Instagram, een paar dagen geleden. Ik ontving daarop heel veel lieve berichten en opbeurende woorden. En heel veel berichtjes van mensen die zich precies hetzelfde voelden, voor wie de zoektocht ook zo frustrerend is. Gedeelde smart, enzo. Best fijn om te weten dat je in ieder geval niet de enige bent, bij wie het niet lukt.

Is er dan geen goed nieuws voor mensen die een huis willen kopen?

Tuurlijk wel. Denk ik. Nou ja, ik weet alleen dat, gezien het verleden en gezien het natuurlijke verloop van alle dingen, dat dit soort dingen in golfbewegingen gaan. Van hoog, naar laag. Ik geloof niet dat het altijd zo zal zijn. Ik denk dat het beste wat je kunt doen is geduld hebben, volhouden, en hopen op een dosis geluk. Een heleboel mensen die ik op Instagram gesproken heb is het wél gelukt, dus het kan wél!

En bovendien lijkt het erop dat nu de zomervakantie ten einde is, er opeens weer veel meer huizen te koop gaan. Misschien hebben verkopers wel even gewacht tot iedereen weer terug was van vakantie. Of tot ze zelf terug waren van vakantie. Wie zal het zeggen. Er is in ieder geval weer wat meer op Funda te beleven dan de afgelopen maanden!

Klein rood houten huis in een grote groene tuin. Zo'n huis willen wij wel kopen in Nederland in 2020.

En om bovenstaande even wat kracht bij te zetten; Verwachtingen van mensen die veel meer van een huis kopen af weten dan ik.

  • ABN AMRO verwacht dat de gemiddelde huizenprijs in 2020 met 6% stijgt (tegenover 7% vorig jaar). (bron)
  • Hypotheek-rentetarieven.nl verwacht dat de krapte op de woningmarkt blijft bestaan, maar dat de huidige onzekerheid en toename van werkloosheid zijn weerslag op de prijsontwikkeling zal hebben. En dat de stijging van de huizenprijzen in 2020 zal stabiliseren en de groei licht afvlakt. (bron)
  • De Nederlandsche Bank verwacht een omslag in de tweede helft van dit jaar, met lagere huizenprijzen tot gevolg. (bron)

En wij,

wij hebben dus afgelopen vrijdag gewoon een huis bezichtigd! ‘s Ochtends in alle vroegte (dat heb je met een peuter, je bent soms errug vroeg wakker) naar de makelaar gemaild, en aan het einde van de dag bericht ontvangen dat we mochten komen kijken. Twee dagen laten zaten we in de auto en een paar uur later stonden we met onze laarzen in het hoge gras. En het was.. prachtig. Maar ze verkopen met open inschrijving, en we waren niet de enigen die het fantastisch vonden. Fingers crossed, dus!


Hoezo voorbarig?

Ik heb ons nieuwe huis natuurlijk al helemaal ingericht. In concept. Dat wil zeggen, ik ben nogal in de weer geweest op Pinterest. Klik hier voor een heleboel inspiratieplaatjes! 🙂