Nieuwetijdswonen

Nieuwetijdswonen

29/02/2020 2 Door Vera Wong

Gezin op reis

In mei ’19 hield het huurcontract van ons boerderijtje in Schagen op. En wat doe je als je niet weet wat je volgende thuis wordt? Juist. Je gaat met je gezin in een camper het avontuur tegemoet. Zodoende reizen ik, mijn man, en dochter Mickey voor onbepaalde tijd door Europa. In stijl natuurlijk, met een oude Hymer.

Al reizende doen we veel inspiratie op voor een volgend thuis. En ervaren we andere manieren van leven. En wie weet belanden we onderweg wel op onze droomplek.

Wonen op het strand, ergens in Spanje

Allemaal dezelfde idealen

Dankzij ons nomadenbestaan leren we veel mensen kennen. Jonge gezinnen van over de hele wereld, allemaal op zoek naar een nieuwe manier van wonen. Net als wij.

Wat me opvalt is dat we allemaal dezelfde idealen hebben. Ondanks verschillende achtergronden. Alsof we allemaal hetzelfde gevoel hebben over hoe we willen leven. En wonen. Best cool. Maar is dat nou toeval, of doen we daar niet aan?

Spoiler: het is geen toeval

We hebben dus een bepaald beeld voor ogen van hoe we willen wonen. Dat dus sterk overeenkomt met dat van de mensen die we ontmoeten tijdens onze reis. Op sommige punten wijkt dat beeld flink af van de generaties voor ons. Maar het past bij wie wij zijn, en hoe we onze levens willen leiden.

Ik heb geprobeerd om die gedeelde idealen zo helder mogelijk op papier te zetten.

Komt ie.

Nieuwetijdswonen manifest

We willen buiten wonen, met bomen en gras ons heen. We willen vrij zijn. Ook schuldenvrij. Werken doen we graag, maar fulltime werken voor een dure hypotheek is geen optie. We willen graag nu tijd kunnen besteden aan onze gezinnen, hobbies, vrienden en familie. En aan onszelf. Niet pas na ons pensioen.

We zijn bezig met onze gezondheid en met die van de planeet. Geld en spullen vinden we steeds minder belangrijk. Duurzaamheid en een kleine ecologische voetafdruk steeds belangrijker.

We willen weer in kleine gemeenschappen samen wonen, en samen zorgen voor kinderen. Meer dan ooit hechten we waarde aan onze privacy, maar zien we tegelijkertijd zoveel meerwaarde in samen.

We willen ons eigen voedsel verbouwen. Biologisch en circulair. En we willen ons verbinden. Met onszelf en met elkaar. ♥

Bloemen ontdekken (let ook op de outfit)

Waarom ik denk dat we dezelfde idealen hebben

De term new age ken je wel, die spirituele beweging uit de jaren ’70. The New Age: een nieuw ‘tijdperk’, waarin liefde en spirituele groei centraal staan. De term nieuwetijds is hier van afgeleid.

Eerst was er nieuwetijdskinderen, een begrip dat de laatste jaren erg bekend is geworden. Later ook nieuwetijdsondernemen, nieuwetijdscoaching, etc. Je snapt het.

Nieuwetijds

Nieuwetijds betekent voor mij: een manier van in het leven staan dus, of een filosofie. Die past bij de tijd waarin we leven: The New Age, het nieuwe tijdperk. Nieuwetijds wordt gekenmerkt door:

  • Het volgen van je intuïtie
  • Je eigen pad kiezen / los van het systeem
  • Gevoel is sterker dan ratio
  • Een holistisch mens- en wereldbeeld hebben (alles is één)
  • Veel respect en liefde voor de natuur voelen
  • Grote spiritualiteit en spirituele groei
  • Gelijkheid, Rechtvaardigheid, Vrijheid, Idealisme
  • Liefde

Nieuwetijdswonen

Ik pas deze waarden bewust en onbewust toe in de zoektocht naar ons nieuwe thuis. Vertaald naar concrete voorwaarden, dat helpt bij het zoeken en het beoordelen van onze opties. Dus ‘vrijheid’ betekent voor ons ‘geen hoge hypotheek’. En ‘liefde voor de natuur’ betekent dus ‘midden in de natuur wonen’. En met mij dus vele anderen!

Nieuwetijdswonen is dus wonen op een manier die past binnen de nieuwetijds waarden. Voilà! 🙂

*Ik zeg trouwens steeds ‘thuis’ omdat we nog niet weten of het een huis wordt, een camper blijft, of dat we een boomhut of een grot betrekken. Nee, grapje, geen grot. Maar een boomhut zou wel cool zijn.

Foto: Anne Nygård via Unsplash

Toeval schmoeval dus

Het feit dat wij zoveel mensen tegenkomen die net als wij op zoek zijn naar een andere manier van wonen vertelt me dat dit groter is dan wij alleen.

Want toeval, ik doe daar dus niet aan. Er zijn vast nog veel meer mensen zoekende. Jij zelf ook wel, misschien.

Daarom ben ik deze blog begonnen. Omdat ik denk dat ook anderen iets kunnen hebben aan de kennis die wij al zoekende opdoen. En ook geïnspireerd raken door wat ons inspireert. En omdat ik denk (nou ja, dat hoop ik) dat anderen het leuk vinden om mee te kunnen lezen over onze zoektocht!

Als je meer wilt weten..

..over de achtergrond van New Age, dan kun je deze website eens doornemen. Hier lees je over nieuwetijdskinderen. Als je het leuk vindt om onze camperreis te volgen kun je ons volgen op Instagram!

En als je geïnteresseerd bent in nieuwetijdswonen, nou dan zit je hier goed! 🙂