Waarom iedereen fan zou moeten zijn van het composttoilet

Waarom iedereen fan zou moeten zijn van het composttoilet

29/06/2021 20 Door Vera Wong

Een composttoilet dus. Als je me vijf jaar geleden had gevraagd of ik een composttoilet zou willen had ik lachend ‘nee!’ geroepen. In plaats van een wc pot, zitten op een houten kist? En dan zaagsel gebruiken in plaats van water om te spoelen? Eeeh, wat? Nee. Maar inmiddels ben ik helemaal om. Ik ben fan van composttoiletten. Ik zeg het gewoon.

Ik heb geleerd dat een composttoilet zoveel voordelen biedt ten opzichte van een normaal toilet. En dat het goedkoper én milieuvriendelijker is. En dat er zelfs een mooie filosofische gedachte achter zit.

En nu zijn jullie natuurlijk stiknieuwsgierig naar wat die voordelen en die interessante filosofische gedachte dan wel niet mogen zijn. Nou, die deel ik natuurlijk graag. Dus, hieronder: de vele voordelen van een composttoilet!

Maar eerst, waar hebben we het eigenlijk precies over?

Wat is een composttoilet?

Een composttoilet is een duurzaam alternatief op ‘normale’ en chemische toiletten. Een composttoilet gebruikt geen water en ook geen chemisch ‘blauw spul’ en is overal te plaatsen. Dus ook in je camper, tiny house, of off-grid huis.

Verschillende soorten composttoiletten

Als je een composttoilet wilt kun je kiezen uit verschillende typen. Het grootste verschil zit hem vaak in of de urine gescheiden wordt opgevangen, of dat alles in één bak terechtkomt. De eerste soort koop je vaak in een winkel, de tweede soort bouw je eenvoudig zelf.

Hoe werkt een composttoilet?

Bij een zelfgemaakt composttoilet gooi je zaagsel, hennepvezel of iets soortgelijks in de bak nadat je geplast of gepoept hebt, en eens in de zoveel tijd leeg je de bak.

Composttoilet tekening

Dat zaagsel neemt het vocht op en dekt de inhoud af, waardoor je het niet stinkt. Echt, helemaal niet.

De inhoud van de bak komt steeds op een speciale composthoop terecht. Na 1,5 jaar is je compost klaar voor gebruik en kun je het super goed gebruiken in je tuin.

Sommige mensen gebruiken deze compost voor bloemen, maar je kunt het in principe in je hele moestuin gebruiken (als je geen medicijnen slikt).

Is het niet heel veel gedoe, zo’n composttoilet?

Nee! Het lijkt misschien een langdradig proces dat veel moeite kost, met veel wachten en met vieze klusjes (het legen van de bak). Maar in de praktijk is het echt niet zo, weet ik inmiddels. Het legen van die bak is sowieso echt niet erger dan het legen van je chemische campertoilet (in tegendeel!) en het voelt echt beter om mee te werken aan een natuurlijk circulair proces dan om je wc achteloos door te spoelen en niet na te denken over het hele proces waarin het water weer gezuiverd wordt. Vind ik dan.

De voordelen van een composttoilet

Een composttoilet is beter voor het milieu dan een normaal toilet

Composttoilet van hout

Een composttoilet is beter voor het milieu dan een normaal toilet omdat die water verbruiken om te spoelen. Dat water mengt zich met plas en poep en chemische schoonmaakmiddelen en met wat mensen nog meer door de wc spoelen (dode goudvissen?). En dat moet er daarna allemaal weer uit, want we moeten het weer kunnen drinken. Het zuiveren van het water kost een hoop energie en soms worden er chemicaliën voor gebruikt. Beiden niet goed voor het milieu.

Een composttoilet daarentegen is niet vervuilend en niet belastend voor het milieu. Als je een composttoilet hebt laat je de natuur haar werk doen en ben onderdeel van een kringloop. Vind ik mooi.

Een composttoilet stinkt niet

Ik hoef denk ik niet uit te leggen waarom dit een voordeel is.

Een composttoilet kan overal (!)

Ook een vrij voor de hand liggend voordeel. Je kunt een composttoilet maken in je camper, je tiny house, je off-grid huis, je boot, je tuinhuis, etcetera. Je hebt geen wateraansluiting en riolering nodig waardoor je vrij bent om te gaan (zitten) waar je wilt!

Een composttoilet kost minder dan een normaal toilet

Even een rekensommetje. Gemiddeld gaan volwassenen 5 tot 8 keer per dag naar de wc. Laten we uitgaan van het gemiddelde, 6,5 keer dus. Een keer de wc doorspoelen kost zo’n 6 liter water. Dan kost het dus gemiddeld 39 liter water per dag, per persoon, om de wc door te spoelen. Per jaar komt dat neer op ruim 14.000 liter water! En dat lijkt misschien al veel, maar als je met z’n vieren bent hebben we het dus over 56.000 liter water per jaar.

Je bespaart trouwens ook centen als je een composttoilet gebruikt. Gemiddeld zo’n €11,25 per persoon per jaar. Dat lijkt misschien niet zoveel, maar ls je nog een paar van dit soort simpele besparingen kunt bedenken (net even wat korter douchen, net wat vaker met de fiets gaan, schoonmaakazijn gebruiken ipv dure chemische middelen, af en toe iets tweedehands kopen, etc.) kun je echt heel makkelijk een honderden euro’s per jaar besparen (en het is nog duurzamer en beter voor het milieu ook).

En als je net als ik graag minder wil werken, met minder rond wil kunnen komen, en meer vrije tijd wilt hebben, worden zulke ogenschijnlijke kleine financiële besparingen opeens best interessant 🙂

Een composttoilet levert compost op

Een inkoppertje, maar desalniettemin het noemen waard. Een composttoilet levert natuurlijk compost op! Onmisbaar voor je bloementuin of moestuin. Natuurlijk kun je ook op andere manieren aan compost komen, maar door gebruik te maken van een composttoilet ben je zelf weer onderdeel van een kringloop en ben je duurzaam bezig.

Drinkwater verspilling tegengaan met een composttoilet
Foto: Samuel Scrimshaw

Om over na te denken..

Toen wij met onze camper reisden was schoon drinkwater opeens niet meer zo vanzelfsprekend. Thuis kwam het oneindig uit de kraan maar nu moesten we het kopen in de supermarkt, of er naar op zoek gaan. Dat is andere koek. In veel landen is het water dat uit de kraan komt niet schoon, of chemisch gereinigd (water met een enorme chloor smaak). Het leerde me een hoop. Onbeperkt toegang hebben tot schoon drinkwater is een ontzettend voorrecht en daar mogen we best heel erg dankbaar voor zijn. Een heleboel mensen op deze planeet kunnen niet hetzelfde zeggen.

Dat zette mij aan tot nadenken.

Het water waar je de wc mee doorspoelt is gewoon hetzelfde water als wat er uit de kraan in je keuken komt. Je spoelt je wc dus door met schoon drinkwater.

Ruim 14.000 liter schoon drinkwater per jaar, om precies te zijn. Van die hoeveelheid water zou je ruim 19 jaar lang kunnen drinken, netjes 2 liter per dag.

Wij dan, want de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en Unicef schrijven in een rapport dat “2,2 miljard mensen geen toegang hebben tot schoon drinkwater.“(bron: NOS)

2.200.000.000 mensen op aarde (!) hebben dus geen schoon drinkwater. Als ik dat tot me door laat dringen voelt het heel vreemd om een klein plasje weg te spoelen met 6 liter fantastisch schoon drinkwater. Toch? Of niet?

Aan de slag!

Een oproep voor wie er de ruimte voor heeft: ga aan de slag met het maken (of kopen) van een composttoilet! Je zult zien dat het echt niet onderdoet voor een normaal toilet, en de voordelen zijn het zo waard!

Wil je aan de slag? Neem hier dan eens een kijkje:

Wat vind jij van een composttoilet?

Laat het me weten in de reacties hieronder of op Instagram, ik ben HEEL benieuwd!