Wat is dat toch met mode, hip zijn, en kleding niet makkelijk weg kunnen doen?

Wat is dat toch met mode, hip zijn, en kleding niet makkelijk weg kunnen doen?

13/05/2020 2 Door Vera Wong

Ik ben op dat punt beland waarop ik niet meer zo nodig Super Hip wil zijn, maar liever loop in kleren die minstens net zo lekker zitten als dat ik ze mooi vind. Toen ik jonger was hoopte ik altijd dat ik nooit op dit punt zou belanden. Niet meer met de mode mee willen gaan leek me het begin van het einde. Maar nu ik hier ben denk ik HAHA, ik had eens moeten weten toen! Het gras is hier groener!

Misschien komt het doordat ik vorige maand 32 werd, of misschien doordat ik tegenwoordig veel meer weet over duurzaamheid, de consequenties van fast fashion ken, moeder ben geworden, of gewoon doordat het nieuwe tijden zijn. Maar ik heb zin om mijn kast onder handen te nemen, en die te transformeren tot een garderobe waar ik trots op kan zijn. Met kleding die duurzaam is, en die ook nog eens perfect past bij mijn persoonlijke stijl. (Het is nogal wat.)

Slow fashion

Deze week heb ik daarom me ingeschreven voor een cursus ‘Capsule Wardrobe in 30 dagen’. Als je dat begrip nog niet kent, even een korte uitleg.

Een Capsule Wardrobe is een garderobe die uit ongeveer 33 tot 37 kledingstukken bestaat. Hieronder vallen: t-shirts, hemdjes, blouses, truien, vesten, broeken (en leggings), rokken, jurken, jassen en schoenen. Het is de bedoeling dat alle kledingstukken in je Capsule Wardrobe (uiteindelijk) van goede kwaliteit zijn, waardoor je een duurzame garderobe opbouwt. Je hoeft dan namelijk minder vaak iets nieuws te kopen omdat je kleding langer meegaat. Slow fashion dus, in plaats van fast fashion (goedkope kleding die je snel vervangt).

Slakkengangetje. Foto: Yael Gonzales

Slow shopping

Ik vind het eigenlijk belangrijker dat mijn kleren het milieu niet belasten, dan dat ik zomaar alles kan kopen wat ik wil. Daarom koop ik sinds een paar jaar zoveel mogelijk tweedehands. Via Marktplaats, United Wardrobe, Vinted en in de kringloop. En ik heb heel erg mazzel met een paar lieve vriendinnen die af en toe met een tasje vol schatten aan komen zetten.

Dat betekent soms wel dat als ik een nieuwe spijkerbroek wil en er niets leuks online staat, ik moet wachten. Soms best lang. Als het tegenzit: heel lang. Het kost me ook meer tijd en moeite om precies te vinden wat ik zoek, doordat ik geen gebruik kan maken van de handige zoekfilters van bijvoorbeeld Zalando.

Maar ik geef wel véél minder geld uit aan kleding, en ik draag niet bij aan de (mega vervuilende) textielindustrie. Dus het maakt mij wel blij!

Het juiste kiezen en de rest loslaten. Klinkt simpel, maar doe het maar eens.

Ik wil er heel graag mee aan de slag, want niet alles dat ik heb past in mijn kast. En niet alles dat nu mijn kast ligt vind ik écht heel mooi. Maar het gaat me ook niet altijd makkelijk af om te investeren in goede, mooie, duurzame kleding. En ik vind het vaak moeilijk om kleding die ik niet meer draag weg te doen. Misschien herken je dat wel?

Ik weet al dat het heel fijn gaat zijn als het me lukt om een goede Capsule Wardrobe te creëren. Tijdens onze camperreis had ik namelijk heel weinig kleding mee, en droeg ik zeker 90% van wat ik mee had dagelijks. Ik trok ‘s ochtends gewoon aan wat bij het weer paste, en wat schoon was. Heerlijk minimalistisch vond ik het.

De was opgehangen buiten onze camper. Weinig kleding mee, weinig keuze, weinig was. Minimalistisch en super fijn!
Waslijntje aan onze camper.

Eh, alles naar de kringloop of het Leger des Heils, toch?

Vergelijk dat trouwens maar eens met de volgende cijfers. Wij Nederlanders trekken gemiddeld slechts 29% van de kleding die we bezitten aan, volgens een onderzoek uit 2017. Zelf denken we trouwens dat we gemiddeld 62% van onze kleding dragen. En volgens De Volkskrant gooien we in ons land per jaar gemiddeld ongeveer 145 miljoen kilo kleding in de grijze bak. Dat zijn -niet schrikken- 24 kledingstukken per persoon! Bizar.

Ga niet naar zolder

Nu we weer in een huis wonen, en de zolder van dat huis toevallig vol staat met alles wat wij in de wereld bezitten, werd pijnlijk duidelijk dat er voor mij nog wel wat werk aan de winkel is. Boven mijn hoofd staan namelijk op dit moment zeker 6 zakken kleding die ik in de loop der jaren verzameld heb. Dat moest nu eindelijk maar eens veranderen.

Road to redemption

Via Instagram zal ik bij houden hoe het me vergaat, tijdens de cursus. En of het me lukt om goede keuzes te maken en mijn oude kleren los te laten. Dus, als je benieuwd bent naar hoe het me zal vergaan, volg me daar! Sowieso heel leuk om je daar te zien en van je te horen!

Ps.

Heeft er iemand nog een high waste spijkerbroek met een lichte wassing in maat 31×32 over? Stuur me dan even een berichtje! 😉
(Echt!)

Spijkerbroek gezocht! Heb je een jeans high waste lichte wassing maat 31 x 32 voor me - kom maar door!
Spijkerbroek gezocht! Foto: Ergita Sela